Dieta bezglutenowa - przepisy dla dzieci i rodziny

-
- łatwe
- do 30 min
koktajl bananowo-gruszkowy z miodem
Autor: justa_kitchen | Komentarzy: 0
Banany wcześniej zamrażam. Gruszki przekrawam na pół, usuwam włókna i gniazda nasienne, kroję na drobniejsze kawałki. Banany wyjmuję z zamrażarki, obieram i kroję w grube plastry. Owoce umieszczam w mikserze. Zalewam mlekiem i jogurtem.
-
- łatwe
- do 30 min
-
- łatwe
- do 30 min
Zimna zupa truskawkowa
Autor: eBobasowaKuchnia | Komentarzy: 0
Palcami wyrwij zielone szypułki z truskawek albo wytnij je małym nożem kuchennym. Włóż owoce do miksera, a następnie dodaj jogurt, miód i zioła. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj mieszankę przez bardzo krótką chwilę, aby owoce stały
-
- łatwe
- do 60 min
Zielony krem, czyli zupa z siedmiuset groszków
Autor: JoannaKrzyzanek | Komentarzy: 0
1. Umyj starannie warzywa. Obierz je ze skórki i pokrój w talarki. Zagotuj w garnku wodę ze szczyptą soli. Kiedy zawartość garnka zacznie wrzeć, wrzuć do niego ostrożnie warzywne talarki. Gotuj je około 10 minut, aż będą miękkie. 2. Obie
-
- łatwe
- do 30 min
Pancakes, placki gryczano-ryżowe
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Sposób przygotowania: Podgrzać lekko jedną szklankę mleka, rozpuścić w nim drożdże i odstawić na kilka minut. Jajko rozbełtać (można je ubić z odrobiną cukru trzcinowego, ale jak mamy jeść na słono, to bez sensu;)). Dodać do jajka mąkę, r
-
- średnie
- powyżej 60 min
Chleb bezglutenowy na zakwasie
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Cały rytuał trwa tydzień, ale dzięki temu otrzymujemy tak smaczny chleb. Faza pierwsza to przygotowanie gęstego zakwasu. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Można to zrobić w słoiki, ale bezpieczniejsza jest miska, łatwiej je wymieszać
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Lody bananowe z mango i jagodami goji
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Sposób przygotowania: Banany obrać i drobno pokroić. Mango obrać, obkroić jak najdokładniej miąższ i pokroić w kostkę. W wysokim naczyniu zmiksować banany z mango, dodać mleczko kokosowe i syrop klonowy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do p
-
- średnie
- do 60 min
Parmezanowe miseczki
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Piekarnik na 180°C z funkcją grill lub grzanie od góry i od dołu. Parmezan zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Na blasze uformować z sera trzy kółka. Nie powinny być zbyt grube, ale też nie mogą być „firankowe”. Moje zrobiłam na około 4 m
-
- średnie
- do 30 min
Krewetki z sezamem
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Ryż wrzucić do wrzącej wody i gotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek i szalotkę obrać i posiekać drobno. Krewetki oczyścić z ogonków, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek i szalo
-
- łatwe
- do 60 min
Lemoniada imbirowo-pomarańczowa z gruszką
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Staram się unikać kupowania napojów, między innymi dlatego, że często są dosładzane i wzmacniane emulgatorami. To co zrobimy w domu zawsze będzie zdrowsze, przede wszystkim dlatego, że wiemy co znajduje się w środku. Jest jeszcze jedna duża
-
- średnie
- do 60 min
Cytrynowy sandacz z porami w białym winie
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Sandacza opłukać, włożyć do garnka i zalać mlekiem. Odstawić co najmniej na godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Pora opłukać, odkroić zielone liście i białą część pokroić w cienkie talarki. W rondlu rozpuścić masło (około 2 łyżek) i dus
-
- łatwe
- do 60 min
Sałatka śledziowa z kiwi
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Cebulę kroimy w drobną kostkę i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy co najmniej na 3 godziny, najlepiej na całą noc. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Śledzie też drobno siekamy i mieszamy wszystkie składniki w m
-
- łatwe
- do 30 min
Jajko sadzone ze szparagami i rzodkiewką
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Szparagi gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać kroplę oliwy, wybić na nią jajka i smażyć 2 minuty. W tym czasie pokroić rzodkiewki w cienkie plasterki, a szparagi przekroić wzdłuż na pół. Jajka doprawić solą i pieprz
-
- łatwe
- do 30 min
"Samo zdrowie" - surówka z czarnej rzepy z marchewką i świeżą bazylią
Autor: suliko | Komentarzy: 0
Rzodkiew, marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i lekko posolić. Cukier wymieszać ze śmietana,aż się rozpuści. Dodać do surówki. Posypać posiekaną bazylią i miętą. Wszystkie składniki dobrze
Wyszukaj przepis
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj