Przepisy: Dla rodziny
KOPIEC KRETA
- trudne
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony, owoce,
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: marzena_anna_ganfler
-
Ocena:oceń
Składniki:
2 szklanki mąki
100 g masła
4 łyżki stołowe kakao
1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Masa śmietanowa:
500 ml schłodzonej śmietany 30%
2 pełne łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
4 łyżki stołowe cukru pudru
50 g czekolady gorzkiej bądź mlecznej
Do nasączenia:
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 szklanki letniej wody
odrobina cukru
Dodatkowo:
3 banany
3 łyżki stołowe soku z cytryny
100 g masła
4 łyżki stołowe kakao
1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Masa śmietanowa:
500 ml schłodzonej śmietany 30%
2 pełne łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
4 łyżki stołowe cukru pudru
50 g czekolady gorzkiej bądź mlecznej
Do nasączenia:
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 szklanki letniej wody
odrobina cukru
Dodatkowo:
3 banany
3 łyżki stołowe soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Masło rozpuścić i delikatnie ostudzić.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz cukier wanilinowy wsypać do miski, dodać rozpuszczone masło oraz tyle jogurtu, aby konsystencja ciasta była średnio gęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki.
Ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut. Upieczone ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegów formy, zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów:
Ciasto przełożyć na talerz, łyżką wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta.
Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Banany obrać, przekroić wzdłuż, skropić je sokiem z cytryny i płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście.
Wykończenie:
Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywno (około 5 minut na najwyższych obrotach), pod koniec ubijania dodać płynną żelatynę i miksować jeszcze przez chwilę. Stopniowo dodawać pokrojoną na drobno czekoladę mieszając całość za pomocą łyżki.
Masę wyłożyć na banany pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta, wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Masło rozpuścić i delikatnie ostudzić.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz cukier wanilinowy wsypać do miski, dodać rozpuszczone masło oraz tyle jogurtu, aby konsystencja ciasta była średnio gęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki.
Ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut. Upieczone ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegów formy, zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów:
Ciasto przełożyć na talerz, łyżką wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta.
Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Banany obrać, przekroić wzdłuż, skropić je sokiem z cytryny i płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście.
Wykończenie:
Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywno (około 5 minut na najwyższych obrotach), pod koniec ubijania dodać płynną żelatynę i miksować jeszcze przez chwilę. Stopniowo dodawać pokrojoną na drobno czekoladę mieszając całość za pomocą łyżki.
Masę wyłożyć na banany pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta, wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub