Przepisy: Dla rodziny

TORT PIERNIKOWY

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony

Okazje: Boże Narodzenie

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

CIASTO:
• 8 łyżek miodu
• 20 dag masła
• 50 dag mąki
• 10 dag cukru
• 3 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 łyżki mleka
• 1 opakowanie przyprawy do pierników
MASA:
• 2 szklanki mleka
• 4 łyżki kaszy manny
• 15 dag cukru
• 25 dag masła
• powidła lub marmolada, posiekane orzechy włoskie do dekoracji
POLEWA:
• 1/3 kostki margaryny
• 1 łyżka mleka
• 1 łyżka kakao
• 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta wyrobić mikserem na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na noc.
Podziel na 4 części i każdą oddzielnie upiecz w tortownicy przez ok. 30 minut w 180oC. Po wyjęciu, schłódź.

Zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę, dodaj cukier i gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Masło ucieraj dodając po łyżce ugotowanej kaszy.
Składniki polewy rozpuść w rondelku i chwilę gotuj na małym ogniu.
Krążki ciasta przekładaj na przemian powidłami i kremem. Gotowy tort lekko dociśnij. Na wierzchu rozsmaruj polewę czekoladową i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Tort podawaj mocno schłodzony.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj