Przepisy: Dla rodziny
TORT PIERNIKOWY
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony
Okazje: Boże Narodzenie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: marika1503
-
Ocena:oceń
Składniki:
• 8 łyżek miodu
• 20 dag masła
• 50 dag mąki
• 10 dag cukru
• 3 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 łyżki mleka
• 1 opakowanie przyprawy do pierników
MASA:
• 2 szklanki mleka
• 4 łyżki kaszy manny
• 15 dag cukru
• 25 dag masła
• powidła lub marmolada, posiekane orzechy włoskie do dekoracji
POLEWA:
• 1/3 kostki margaryny
• 1 łyżka mleka
• 1 łyżka kakao
• 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Podziel na 4 części i każdą oddzielnie upiecz w tortownicy przez ok. 30 minut w 180oC. Po wyjęciu, schłódź.
Zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę, dodaj cukier i gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Masło ucieraj dodając po łyżce ugotowanej kaszy.
Składniki polewy rozpuść w rondelku i chwilę gotuj na małym ogniu.
Krążki ciasta przekładaj na przemian powidłami i kremem. Gotowy tort lekko dociśnij. Na wierzchu rozsmaruj polewę czekoladową i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Tort podawaj mocno schłodzony.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub