Przepisy: Dla rodziny
Marchewkowe babeczki, czyli ciasteczka nie tylko dla reniferów
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony, owoce,
Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie , piknik, urodziny,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
kubek mąki pszennej,
pół kubka cukru,
pół kubka oleju,
łyżeczka proszku do pieczenia,
trzy jajka,
czubata łyżka drobno pokrojonych suszonych moreli,
czubata łyżka pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej,
kilka kropli olejku pomarańczowego,
ugotowana marchewka,
listki melisy lub mięty,
miód
Sposób przygotowania:
miskę, sitko do przesiewania mąki, drewnianą łyżkę, łyżkę,
łyżeczkę, kubek, papierowe foremki, filiżankę, blaszkę do mufinek, deskę do krojenia. Umyj starannie jajka i wbij je do filiżanki.
Wsyp do miski startą marchewkę, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej, skórkę pomarańczową, pokrojone morele, kilka kropli olejku
pomarańczowego i starannie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.
W zagłębieniach formy umieść papierowe foremki i do każdej z nich włóż jedną
lub dwie łyżki ciasta. Wstaw formę do nagrzanego do temperatury 180°C
piekarnika na około 15 minut.
Z ugotowanej marchwi i liści melisy lub mięty wykonaj marchewki.
Ozdób nimi mufinki.
Przepis: J. Krzyżanek "Cecylka Knedelek i kolorowe bale", wydawnictwo Jedność.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub