Przepisy: Dla rodziny
Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady i miętą
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,
Okazje: Wielkanoc , Boże Narodzenie , piknik, sylwester, afrodyzjaki,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: BibliaSmakow
-
Ocena:oceń
Składniki:
100g masła + do natłuszczenia formy
140g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50g cukru pudru
3 jajka
½ laski wanilii
1 łyżeczka liści mięty
1/3 szklanki kefiru
Sposób przygotowania:
Listki mięty zmiksować z jedną łyżeczką cukru pudru. Formę natłuścić. W kąpieli wodnej rozpuścić 100g czekolady z masłem. 50g czekolady pokroić w drobną kostkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać ziarenka. No, teraz już wszystkie składniki gotowe.
W misce ubić jajka z cukrem pudrem. Dodać mąkę, sodę, ziarenka wanilii, zmiksowaną miętę i kefir. Wymieszać. Stopniowo dolewać rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając.
Masą wypełnić zagłębienia w formie do muffinek. Wlewamy masę do ¾ wysokości, ciasto bardzo rośnie w czasie pieczenia. Na wierzchu każdego ciastka ułożyć kilka kawałków pokrojonej czekolady, delikatnie dociskając.
Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Wyjąć formę i poczekać aż trochę przestygnie. Ostrożnie wyjąć muffiny i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub