Przepisy na afrodyzjaki - dania dla dzieci i rodziny
-
- łatwe
- do 60 min
Zupa meksykańska
Autor: Dziubal | Komentarzy: 1
Kiełbasę, mięso, paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i wrzucić do garnka. Następnie pokroić ogórek lub cukinie i również dodać. Wszystkie puszkowe warzywa wsypać razem z sokami. Całość zalać sokiem pomidorowym i dolać wody ( tak
-
- łatwe
- do 60 min
Pyszne ciasto z biszkopcikami
Autor: sze_fowa | Komentarzy: 0
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Białka ubijamy z solą, dodając w trakcie po łyżce cukru pudru. Do ubitej piany dodajemy po żółtku, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy po łyżce mąki i mieszamy, dodajemy również mak. Pieczemy
-
- łatwe
- do 30 min
Owocowe galaretki
Autor: sze_fowa | Komentarzy: 0
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody Brzoskwinie zmiksować blenderem, zeby wytworzył się sok, przecisnąć przez sitko. Wiśnie lub czereśnie przygotować w ten sam sposób. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać - wiśnie i br
-
- łatwe
- do 30 min
babeczki marchewkowe
Autor: rabarbarek | Komentarzy: 0
Składniki sypkie umieszczamy w misce, dodajemy olej, marchew i jajka, następnie mieszamy wszystko łyżką. Nakładamy ciasto do foremek muffinkowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. Ja polewam swoje czekoladą i posy
-
- łatwe
- do 60 min
Tarta miętowo-czekoladowa
Autor: kasia_sycik | Komentarzy: 0
Landrynki przełożyć do garneczka, zalać wodą i podgrzewać cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się landrynek. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego ściągnięcia. Ciasto francu
-
- łatwe
- do 60 min
Żółto zielone placki smażone
Autor: mlem | Komentarzy: 0
Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew na bardzo drobnej tarce ścieramy (lub miksujemy), cebulę, czosnek drobno siekamy. Płatki owsiane miksujemy, jajko, sól, pieprz, lubczyk dodajemy. Wszystko razem mieszamy, mąką zagęszczamy. Na
-
- łatwe
- do 60 min
Czekoladki bez cukru
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Wszystkie składniki gotować w rondelku na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się gładka, przelać do foremek, pozostawić do ostudzenia. W lecie jest zbyt gorąco, by czekoladki zastygły w temperaturze pokojowej, dlatego trze
-
- łatwe
- do 60 min
Herbaciane galaretki
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
W kubku do zaparzania umieścić sitko z suszonymi owocami, zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. W rondlu wymieszać agar z syropem z agawy i przegotowaną wodą. Dodać wywar herbaciany i gotować na średnim ogniu aż wszystko zakipi. Przelać do
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Lody bananowe z mango i jagodami goji
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Sposób przygotowania: Banany obrać i drobno pokroić. Mango obrać, obkroić jak najdokładniej miąższ i pokroić w kostkę. W wysokim naczyniu zmiksować banany z mango, dodać mleczko kokosowe i syrop klonowy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do p
-
- średnie
- powyżej 60 min
Panna cotta z tapioką
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Sposób przygotowania: Perełki tapioki namoczyć przez 3 godziny w mleku sojowym. Potem gotować, prawie bez przerwy mieszając, z mlekiem kokosowym aż stanie się przezroczysta. Dodać agar i cukier trzcinowy, cały czas mieszając gotować jeszcz
-
- średnie
- do 60 min
Parmezanowe miseczki
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Piekarnik na 180°C z funkcją grill lub grzanie od góry i od dołu. Parmezan zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Na blasze uformować z sera trzy kółka. Nie powinny być zbyt grube, ale też nie mogą być „firankowe”. Moje zrobiłam na około 4 m
-
- średnie
- do 30 min
Krewetki z sezamem
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Ryż wrzucić do wrzącej wody i gotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek i szalotkę obrać i posiekać drobno. Krewetki oczyścić z ogonków, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek i szalo
-
- łatwe
- do 30 min
Sałatka z cykorii i mandarynek z serem pleśniowym
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Sposób przygotowania: Mandarynki obrać (wręcz obkroić) ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Liście cykorii opłukać, osuszyć i ułożyć na półmisku. W rondlu zagrzać ocet balsamiczny aż zacznie parować, powinno go trochę ubyć, chodzi o to, ż
-
- łatwe
- do 60 min
Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady i miętą
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Piekarnik na 180°C. Listki mięty zmiksować z jedną łyżeczką cukru pudru. Formę natłuścić. W kąpieli wodnej rozpuścić 100g czekolady z masłem. 50g czekolady pokroić w drobną kostkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać ziarenka. No, te
-
- średnie
- do 60 min
Fondant au chocolat, mocno czekoladowy deser
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
1. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić dobrze z cukrem. 2. Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać i odstawić, żeby trochę przestygła. 3. Piekarnik na 170°C. Foremki natłuścić i obsypać tartą czekoladą. 4. Do ubit
-
- łatwe
- do 60 min
Lemoniada imbirowo-pomarańczowa z gruszką
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Staram się unikać kupowania napojów, między innymi dlatego, że często są dosładzane i wzmacniane emulgatorami. To co zrobimy w domu zawsze będzie zdrowsze, przede wszystkim dlatego, że wiemy co znajduje się w środku. Jest jeszcze jedna duża
-
- łatwe
- do 60 min
Zapiekana cykoria
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Cykorie oczyścić z zewnętrznych liści i przekroić wzdłuż na pół. Czosnek obrać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek, smażyć około minutę. Na patelni ułożyć połówki cykorii, przykryć i smażyć 5 minut. Cykorie odwrócić,
-
- łatwe
- do 30 min
Sałatka z roszponki, sera pleśniowego, melona i granatu
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Roszponkę opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Na suchej patelni uprażyć orzechy, kilka razy podrzucając w trakcie smażenia na średnim ogniu. W dużej salaterce wymieszać roszponkę z orzechami, dodać pokruszony ser, melona i pestki gran
-
- średnie
- do 60 min
Cytrynowy sandacz z porami w białym winie
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Sandacza opłukać, włożyć do garnka i zalać mlekiem. Odstawić co najmniej na godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Pora opłukać, odkroić zielone liście i białą część pokroić w cienkie talarki. W rondlu rozpuścić masło (około 2 łyżek) i dus
-
- średnie
- powyżej 60 min
Pasztet z białymi truflami
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
160g białych trufli (trufle przywiozłam w dużych ilościach rok temu z Chorwacji, ale wiem że u nas też są do dostania w niektórych sklepach) mleko Sposób przygotowania: Pieczenie pasztetów to tradycja w domu, a od pewnego czasu tradycją
Wyszukaj przepis
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj