Przepisy: Dla rodziny

Grillowane szparagi z sosem holenderskim z koperkiem

  • średnie
  • do 30 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,

Okazje: przyjęcie , urodziny, afrodyzjaki,

Sposób przygotowania: grillowane


Składniki:





6 szparagów
6 plasterków wędzonego boczku
oliwa z oliwek

Sos holenderski:
50g masła
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
4 łodygi koperku (bardzo drobno posiekanego)
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Szparagi opłukać, owinąć plastrami boczku. Patelnię grillową nasmarować oliwą i dobrze rozgrzać. Smażyć szparagi obracając co jakiś czas, tak żeby boczek z każdej strony się zrumienił. Smażenie zajmie w sumie około 10-12 minut.
W tym czasie roztopić w rondlu masło. Na parze ubić żółtka z sokiem z cytryny, doprawione solą i pieprzem, około 8 minut. Dzięki temu, że żółtka będą ciepłe nie zetną się przy dodawaniu ciepłego masła. Do masy dolewać stopniowo masło, cały czas mieszając. Na koniec wrzucić koperek i wymieszać.
Szparagi wyłożyć na talerze, polać sosem lub podać go osobno w miseczkach.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj