Przepisy: Dla rodziny
Babeczki z kawałkami czekolady
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: śniadanie, podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,
Okazje: Wielkanoc , Boże Narodzenie , piknik, urodziny,
- Autor: BibliaSmakow
-
Ocena:oceń
Składniki:
150g cukru pudru
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
250g jogurtu naturalnego lub maślanki
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ tabliczki gorzkiej czekolady
½ tabliczki białej czekolady
tłuszcz do nasmarowania formy
Lukier:
1 białko
około 1 ½ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Piekarnik na 180°C.
Do pieczenia wykorzystałam formę na muffiny, ale nie użyłam papilotek. Nasmarowałam ją tłuszczem i wlałam ciasto aż po brzegi. Babeczki pieczemy około 35 minut, trzeba jednak sprawdzić przed wyjęciem czy nie są w środku surowe. Po wyjęciu z piekarnika muszą wystygnąć zanim wyjmiemy je z formy.
Czas na lukier. Białko delikatnie rozbić widelcem, dodać cukier puder. Mieszam najczęściej w małym rondlu ustawionym na drugim z gotującą się wodą. Przede wszystkim po to, żeby dekoracja była jadalna, bo surowego białka nie odważyłabym się nikomu podać. W składnikach podałam około 1 ½ szklanki cukru, ale tak naprawdę ilość zależy od wielkości białka i od tego jak gęsty lukier chcemy uzyskać. Babeczki ozdabiałam używając szprycy do dekorowania ciast.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub