Przepisy: Dla rodziny

Truskawkowe tulipanki na orzechowych bułeczkach (kanapka)

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony, owoce,

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

półtora kubka mąki pszennej,
pół kubka zmielonych orzechów włoskich,
łyżeczkę cukru,
łyżkę mleka,
pół kubka śmietanki,
trzy żółtka od podwórkowej kury,
dwa dekagramy drożdży,
kilkanaście truskawek,
trzy łyżki masła orzechowego

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę ze zmielonymi orzechami,usyp kopczyk i zrób w nim wgłębienie. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i wlej łyżkę mleka oraz wodę. Kiedy drożdże podwoją swoją objętość,wlej śmietankę, dodaj żółtka, a później zagnieć
ciasto. Wyrabiaj je tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw je w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj z niego bułeczki i ułóż na blaszce
wyłożonej folią aluminiową. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 12 minut.

Odetnij małą czapeczkę z każdej bułeczki. Pozostałą część bułeczki posmaruj
grubą warstwą masła orzechowego.

Umyj starannie truskawki pod bieżącą wodą i oderwij z nich szypułki. Wykonaj
z nich tulipanki (podobnie jak na rysunku) i ozdób nimi bułeczki.

Przepis: J.Krzyżanek "Cecylka Knedelek i kanapki z kanapy"

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj