Przepisy: Dla rodziny
Truskawkowe tulipanki na orzechowych bułeczkach (kanapka)
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad, podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony, owoce,
Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
pół kubka zmielonych orzechów włoskich,
łyżeczkę cukru,
łyżkę mleka,
pół kubka śmietanki,
trzy żółtka od podwórkowej kury,
dwa dekagramy drożdży,
kilkanaście truskawek,
trzy łyżki masła orzechowego
Sposób przygotowania:
ciasto. Wyrabiaj je tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw je w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj z niego bułeczki i ułóż na blaszce
wyłożonej folią aluminiową. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 12 minut.
Odetnij małą czapeczkę z każdej bułeczki. Pozostałą część bułeczki posmaruj
grubą warstwą masła orzechowego.
Umyj starannie truskawki pod bieżącą wodą i oderwij z nich szypułki. Wykonaj
z nich tulipanki (podobnie jak na rysunku) i ozdób nimi bułeczki.
Przepis: J.Krzyżanek "Cecylka Knedelek i kanapki z kanapy"
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
catrinka | 2014-07-01 12:12:53 | zgłoś naruszenie
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub