Przepisy: Dla rodziny

tort dla sześciolatki

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony, owoce, inne,

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie , urodziny, sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

iszkopt:
5jaj
1szkl.cukru kryształu
1szkl.mąki tortowej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
4 żółtka ubić na parze wraz z 15dag cukru.
Zagotować 1 szkl. mleka z 10dag cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Wrzącym budyniem zalać ubite żółtka.
Utrzeć 2 kostki masła


dżem porzeczkowy,
sok z cytryny,
alkohol,
kawa

Sposób przygotowania:

„tort dla sześciolatki” Patrycja bardzo lubi konie więc dobra ciocia(czyli ja) choć koni lepić bardzo nie umie to jednak postanowiła podjąć się tego zadania.
Ten drugi poniżej robiłam na rodzinną imprezkę i ułożyłam tylko owoce bo to też pasuje do tej masy.
Biszkopt:
5jaj
1szkl.cukru kryształu
1szkl.mąki tortowej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać powoli cukier i miksować aż się rozpuści. Dodaj po jednym żółtu ciągle miksując. Następnie dodaj budyń a potem mąkę z proszkiem. Masę wylej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku do 170-180 stopni przez 45min.
Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 części.

Masa:
4 żółtka ubić na parze wraz z 15dag cukru.
Zagotować 1 szkl. mleka z 10dag cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Wrzącym budyniem zalać ubite żółtka.
Utrzeć 2 kostki masła na puch a następnie po łyżce dodawać wystudzoną masę jajeczno-budyniową. Gotową masę odstawić do lodówki na godzinkę lub dwie żeby deczko stwardniała a następnie przekładamy biszkopty.

Dżem z czarnej porzeczki
Do nasączania robię wodę+cukier+sok z cytryny lub woda + alkohol albo kawa + alkohol.

Układamy biszkopt, nasączamy, wykładamy dżem masę, biszkopt, nasączamy masa, biszkopt nasączamy i masa. Obrabiamy boki i dekorujemy- to już według własnej potrzeby czy upodobań.
Smacznego !!! naprawdę polecam

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj