Przepisy: Dla rodziny

sernik

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie , sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

Ciasto :
30dkg mąki
10dkg cukru pudru
1 jajko + 2 żółtka
1 łyżka smalcu lub masła
10dkg margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3łyżki śmietany kwaśnej i gęstej

Masa serowa: 1kg sera, 7jaj, ¾ szkl. cukru, ¾ margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, rodzynki sparzone i odsączone opruszone mąką.

Sposób przygotowania:

Ciasto :
30dkg mąki
10dkg cukru pudru
1 jajko + 2 żółtka
1 łyżka smalcu lub masła
10dkg margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3łyżki śmietany kwaśnej i gęstej
Z tych składników zagnieść tradycyjne kruche ciasto. Włożyć na 2-3 godz do zamrażarki lub na noc. 2/3 zetrzeć na oczkach jarzynowych dużych na spód brytfanki a pozostałą część na wierzch na ser.

Masa serowa: 1kg sera, 7jaj, ¾ szkl. cukru, ¾ margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, rodzynki sparzone i odsączone opruszone mąką.
Ucieramy ser, żółtka, margarynę mąkę i budyń aż połączą się składniki w jednolitą masę, na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami i delikatnie wymieszać a na koniec dodać rodzynki i wylać na ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku około 45min w temp.170 stopni. Oczywiście piekarnik wcześniej nagrzać.

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj