Przepisy: Dla rodziny
Pizza della casa (domowa)
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: lunch, obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze, makarony,
Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
1 kg mąki (najlepiej pół na pół chlebowa ze zwykłą np. pełnoziarnistą)
25 dag drożdży świeżych
1 łyżka soli
1 łyżka cukru pudru
600 ml ciepłej wody
oliwa
3 kulki sera mozzarella
Sos:
2 puszki pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
przyprawy: sól i pieprz
Składniki na pizzę: co kto lubi (szynka,pieczarki,kukurydza, ananas, tuńczyk, czerwona cebula, oliwki etc. )
Sposób przygotowania:
Przechodzimy do przygotowania sosu.
Na patelni lub w rondlu podgrzewamy nieco oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią starty na tarce czosnek oraz posiekaną bazylię. Czuwamy, żeby czosnek się nie spalił. Wkładamy pomidory z puszki i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż sos odparuje wodę i zgęstnieje, ok. 15 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przystępujemy do formowania pizzy. Dzielimy je na placki. Z 1 kilograma mąki wychodzi ok. 4 blachy pizzy.
Wałkujemy placki w format prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Bierzemy blachę do pieczenia - całą z piekarnika, i wykładamy ją folią aluminiową. Smarujemy oliwą, podsypujemy mąką i układamy na niej placek. Najlepiej jest odstawić go na bok przed nałożeniem sosu, żeby odpoczął po wałkowaniu.
Na gotowy placek nakładamy sos, układamy ulubione dodatki (najlepsza pizza to minimum składników) i rozkładamy mozzarellę. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dolne kratki. Pizza jest gotowa, kiedy jej spód się zrumieni. Trwa to zwykle ok. 15 - 20 min.
Smacznego!
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub