Przepisy: Dla rodziny

Piernik z bakaliami z Ferrary

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,

Okazje: Boże Narodzenie

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

DO PIERNIKA
200 g mąki pszennej
100 g migdałów
100 g miodu
100 g kakao
100 g owoców kandyzowanych
pokrojonych w kostkę
2 g cynamonu
2 g zmielonych goździków
100 g czekolady gorzkiej do
polania
masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszać razem wszystkie składniki (za wyjątkiem czekolady), dodając trochę wody albo mleka, aby otrzymać masę dość twardą, która jednak będzie kleista.
Ułożyć masę na posmarowaną tłuszczem blaszkę, nadając jej kształt kopuły i wstawić do piekarnika na półtorej godziny(temperaturę należy ustalić stosownie do znajomości własnego piekarnika – nie powinna być zbyt duża, bo jeśli ciasto
się przypali, będzie gorzkie). Po wyjęciu odstawić piernik na 10–15 dni do chłodnego i wilgotnego pomieszczenia. Po upływie tego czasu można rozpuścić polewę czekoladową i polać nią piernik, ciasto podawać pokrojone w kromki.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Papieży" wydawnictwa Jedność

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj