Przepisy: Dla rodziny
Piernik z bakaliami z Ferrary
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,
Okazje: Boże Narodzenie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g migdałów
100 g miodu
100 g kakao
100 g owoców kandyzowanych
pokrojonych w kostkę
2 g cynamonu
2 g zmielonych goździków
100 g czekolady gorzkiej do
polania
masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Ułożyć masę na posmarowaną tłuszczem blaszkę, nadając jej kształt kopuły i wstawić do piekarnika na półtorej godziny(temperaturę należy ustalić stosownie do znajomości własnego piekarnika – nie powinna być zbyt duża, bo jeśli ciasto
się przypali, będzie gorzkie). Po wyjęciu odstawić piernik na 10–15 dni do chłodnego i wilgotnego pomieszczenia. Po upływie tego czasu można rozpuścić polewę czekoladową i polać nią piernik, ciasto podawać pokrojone w kromki.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Papieży" wydawnictwa Jedność
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub