Przepisy: Dla rodziny

Pantofelki św. Hilarego

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,

Okazje: Boże Narodzenie , urodziny, sylwester,


Składniki:

DO CIASTEK
500 g mąki pszennej
250 g cukru
150 g masła
4 jaja
1 torebka cukru waniliowego
1 cytryna
DO LUKRU
200 g cukru pudru
dowolny barwnik spożywczy
posypka dekoracyjna
• PRZYGOTOWANIE: 40 minut
• PIECZENIE: 30 minut
• WYKONANIE: łatwe

Sposób przygotowania:

Miękkie masło pokroić. Wysypać mąkę na stolnicę, w dołek wylać 2 całe jaja i 2 żółtka, zagnieść ciasto, dodając miękkie posiekane masło, cukier, startą skórkę cytryny i cukier waniliowy. Zagniatać aż do uzyskania gładkiego ciasta i rozwałkować na grubość 5 milimetrów. Nożem pokroić ciasto w taki sposób, aby można mu było nadać charakterystyczny kształt pantofelków św. Hilarego. Blachę posmarować masłem, ułożyć ciasteczka i piec w piekarniku w średniej temperaturze, aż nabiorą złocistego koloru (około pół godziny).

W tym czasie przygotować lukier: do miski wsypać cukier puder i wlać kilka łyżek wody, mieszając drewnianą łyżką. Kiedy cukier osiągnie właściwą gęstość, dodać barwnik spożywczy.

Po upieczeniu wyjąć ciasteczka z piekarnika, posmarować lukrem i udekorować posypką.

Przepis: wydawnictwo Jedność - "Kuchnia Papieży"

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj