Przepisy: Dla rodziny
muffins - mini muffinki z gorzką czekoladą i kolorową bitą śmietaną
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony, inne,
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , urodziny, sylwester, inne,
Sposób przygotowania: gotowane , pieczone, inne,
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 100g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki)
- 250ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 250g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier.
Do mąki wlać masę jajeczno-mleczno-maślaną oraz posiekaną drobno czekoladę, i widelcem połączyć w jednolitą masę. Przestać, gdy masa się połączy i nie będzie widać suchej mąki. Najlepiej zrobić to w kilku ruchach (muffinki nie lubią jak ciasto jest idealnie połączone na gładką masę).
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełniać je do 3/4 wysokości.
Piec 18 minut w piekarniku nagrzanym do 210C (mini muffinki - normalnej wielkości - piec ok.20-25 minut).
Po upieczeniu wyjąć na kratce i wystudzić.
Przygotować bitą śmietaną.
Do misy miksera wlać śmietanę kremówkę, lekko zmiksować. Dodać cukier i mascarpone. Ubić na sztywno. Śmietanę podzielić na 2 części i do każdej dodać ulubiony kolor barwnika. Delikatnie wymieszać.
Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i dekorować muffinki.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub