Przepisy: Dla rodziny

kolorowy torcik

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,

Okazje: przyjęcie

Sposób przygotowania: inne


Składniki:

Krem cytrynowy z bitej śmietany i mascarpone
500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru, do smaku
świeżo otarta skórka z 1 cytryny

Składniki na 2 kolorowe blaty biszkoptowe o śr.25cm
4 duże jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze
cytrynowy poncz do nasączenia blatów-wyciśniety sok z 2 cytryn+woda do pełnej szklanki uzupełnić

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier,ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 20.Ja piekłam 6 kolorowych blatów.W zależności jaki piekarnik mój pomieścił 2 tortownice o wymiarach 25cm.
KREM
Składniki do kremu powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone ubić mikserem pod koniec ubijania dodać cukier puder i skórkę z cytryny(skórka wcześniej sparzona i starta)
Blaty przekładamy przygotowanym kremem,blaty nasączamy ponczem z cytryny.Tak przygotowany tort i udekorowany wg.uznania schładzamy w lodówce ok 3 godziny.Smacznego

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj