Przepisy: Dla rodziny
kolorowy torcik
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: inne
- Autor: capuccino28
-
Ocena:oceń
Składniki:
500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru, do smaku
świeżo otarta skórka z 1 cytryny
Składniki na 2 kolorowe blaty biszkoptowe o śr.25cm
4 duże jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze
cytrynowy poncz do nasączenia blatów-wyciśniety sok z 2 cytryn+woda do pełnej szklanki uzupełnić
Sposób przygotowania:
Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 20.Ja piekłam 6 kolorowych blatów.W zależności jaki piekarnik mój pomieścił 2 tortownice o wymiarach 25cm.
KREM
Składniki do kremu powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone ubić mikserem pod koniec ubijania dodać cukier puder i skórkę z cytryny(skórka wcześniej sparzona i starta)
Blaty przekładamy przygotowanym kremem,blaty nasączamy ponczem z cytryny.Tak przygotowany tort i udekorowany wg.uznania schładzamy w lodówce ok 3 godziny.Smacznego
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
capuccino28 | 2014-01-13 19:08:40 | zgłoś naruszenie
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub