Przepisy: Dla rodziny

Karczochy zapiekane z mozzarellą

  • łatwe
  • do 60 min

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa,

Głowne składniki: warzywa , nabiał ,


Składniki:

2 karczochy
1/2 cytryny
150 g mozzarelli
świeża bazylia
4 łyżki mąki
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól

Sposób przygotowania:

Umyj karczochy, usuwając zewnętrzne liście tak, by zostały same serca. Pokrój w cienkie plasterki i blanszuj w osolonym wrzątku przez 5 minut.

Odcedź karczochy i włóż je do miski, dodaj sok z dwóch cytryn, zalej zimną wodą na 10 minut. Następnie odsącz karczochy i delikatnie osusz je zanim zaczniesz oprószać mąką. Tak przygotowane karczochy zrumień na oliwie. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Pokrój mozzarellę w plastry. Rozłóż karczochy na blaszce, posól. Przykryj mozzarellą każdy krążek, kontynuuj kładzenie wartsw. Zakończ karczochami i mozzarellą.

Wstaw danie do piekarnika na 30-40 minut i piecz w temperaturze 200 st. C. Wyjmij z piekarnika, gdy ser się rozpuści, a wierzch zarumieni.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj