Przepisy: Dla rodziny

Fondant au chocolat, mocno czekoladowy deser

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,

Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie , sylwester, afrodyzjaki,

Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,


Składniki:

Fondant:
125g czekolady gorzkiej, dobrej jakości + do posypania foremek
100g masła + do posmarowania foremek
60g cukru pudru
3 jajka
25g mąki
2,5g proszku do pieczenia
Dodatki:
posiekane pistacje
syrop malinowy (sok malinowy gotowałam z cukrem trzcinowym aż zgęstniał)
mięta

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić dobrze z cukrem.
2. Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać i odstawić, żeby trochę przestygła.
3. Piekarnik na 170°C.
Foremki natłuścić i obsypać tartą czekoladą.
4. Do ubitych jajek dolewać stopniowo rozpuszczoną czekoladę, wciąż mieszając. Dodać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremek (do 3/4 wysokości, bo fondant rośnie). Wstawić do piekarnika zmniejszając temperaturę do 160°C.
5. Foremki o pojemności 120 ml piec 9 minut, takie o pojemności 250-300 ml 12 minut. Wyjąć z piekarnika, delikatnie odwrócić foremki wysuwając fondant na talerzyki. Udekorować syropem malinowym, kruszonymi pistacjami i miętą.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj