Przepisy: Dla rodziny
Fondant au chocolat, mocno czekoladowy deser
- średnie
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,
Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie , sylwester, afrodyzjaki,
Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,
- Autor: BibliaSmakow
-
Ocena:oceń
Składniki:
125g czekolady gorzkiej, dobrej jakości + do posypania foremek
100g masła + do posmarowania foremek
60g cukru pudru
3 jajka
25g mąki
2,5g proszku do pieczenia
Dodatki:
posiekane pistacje
syrop malinowy (sok malinowy gotowałam z cukrem trzcinowym aż zgęstniał)
mięta
Sposób przygotowania:
2. Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać i odstawić, żeby trochę przestygła.
3. Piekarnik na 170°C.
Foremki natłuścić i obsypać tartą czekoladą.
4. Do ubitych jajek dolewać stopniowo rozpuszczoną czekoladę, wciąż mieszając. Dodać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremek (do 3/4 wysokości, bo fondant rośnie). Wstawić do piekarnika zmniejszając temperaturę do 160°C.
5. Foremki o pojemności 120 ml piec 9 minut, takie o pojemności 250-300 ml 12 minut. Wyjąć z piekarnika, delikatnie odwrócić foremki wysuwając fondant na talerzyki. Udekorować syropem malinowym, kruszonymi pistacjami i miętą.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub