Przepisy: Dla rodziny
Focaccia z pomidorkami i ziołami
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 2 osoby
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze, makarony,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: BibliaSmakow
-
Ocena:oceń
Składniki:
1 szklanka wody ciepłej, ale nie gorącej
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
kilka liści rozmarynu
kilka liści tymianku
½ łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy + do posmarowania blachy
20 czerwonych pomidorków koktajlowych i kilka żółtych
Sposób przygotowania:
Piekarnik na 200°C.
Blachę nasmarować oliwą. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozpłaszczyć na blasze dłonią tak, by powstał podłużny placek o grubości około 5-7 mm. Palcem zrobić kilka głębokich dziurek w cieście, przykryć całość ścierką i odstawić na 15 minut.
W tym czasie pomidorki opłukać i pokroić na połówki. Pomidorki ułożyć na cieście trochę dociskając. Posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika. Piec w 200°C około 20 minut aż focaccia się zarumieni.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub