Przepisy: Dla rodziny

Cukinia z pieczarkowo-pomidorowym farszem

  • łatwe
  • do 60 min

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 1 osoba

Dieta: wegetariańska, niskokaloryczna,

Głowne składniki: warzywa

Okazje: przyjęcie

Sposób przygotowania: pieczone, smażone,


Składniki:

1 średnia cukinia
1/4 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
5 średnich pieczarek
świeża natka pietruszki, kilka listków bazylii
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 plasterki sera żółtego
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Niskokaloryczne danie na bazie cukinii, która jest pyszna i na długo wypełnia żołądek.
1. Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką delikatnie wydrąż miękki miąższ z obu połówek, zostawiając ok 0.5 centymetra miąższu od skórki. Posól lekko i wsadź do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 8 minut.
2. Wydrążony miąższ, cebulę oraz czosnek pokrój drobno. Marchewkę oraz pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa, aż zmiękną. Dodaj zioła oraz koncentrat pomidorowy i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wyjmij z piekarnika cukinie i nałóż do nich farszu (w taki sposób, żeby wystawał i tworzył "górkę"). Na wierzchu ułóż nieco żółtego sera i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj solo, lub ryżem/kaszą.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj