Przepisy: Dla rodziny
Cukinia z pieczarkowo-pomidorowym farszem
- łatwe
- do 60 min
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 1 osoba
Dieta: wegetariańska, niskokaloryczna,
Głowne składniki: warzywa
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: pieczone, smażone,
Składniki:
1/4 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
5 średnich pieczarek
świeża natka pietruszki, kilka listków bazylii
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 plasterki sera żółtego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką delikatnie wydrąż miękki miąższ z obu połówek, zostawiając ok 0.5 centymetra miąższu od skórki. Posól lekko i wsadź do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 8 minut.
2. Wydrążony miąższ, cebulę oraz czosnek pokrój drobno. Marchewkę oraz pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa, aż zmiękną. Dodaj zioła oraz koncentrat pomidorowy i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wyjmij z piekarnika cukinie i nałóż do nich farszu (w taki sposób, żeby wystawał i tworzył "górkę"). Na wierzchu ułóż nieco żółtego sera i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj solo, lub ryżem/kaszą.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub