Przepisy: Dla rodziny

Chrupiące ciasteczka czekoladowo orzechowe

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie , piknik, urodziny, sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

przepis jest baaardzo prosty i szybki;)
1 kostka miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (w oryginale była 1 szklanka, ale według mnie tyle wystarczy)
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
150 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę
1 szklanka dość grubo posiekanych orzechów, np. włoskich, laskowych

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać orzechy i czekoladę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy ponieważ ciasteczka zwiększą swoją objętość. Można je też lekko spłaszczyć. Piec około 10 - 15 minut.
Bakalie dodajemy wg uznania: mogą to być rodzynki, mak, suszone żurawiny - co kto lubi :)

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj