Przepisy: Dla rodziny
Chrupiące ciasteczka czekoladowo orzechowe
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie , piknik, urodziny, sylwester,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: anulla1993
-
Ocena:oceń
Składniki:
1 kostka miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (w oryginale była 1 szklanka, ale według mnie tyle wystarczy)
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
150 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę
1 szklanka dość grubo posiekanych orzechów, np. włoskich, laskowych
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy ponieważ ciasteczka zwiększą swoją objętość. Można je też lekko spłaszczyć. Piec około 10 - 15 minut.
Bakalie dodajemy wg uznania: mogą to być rodzynki, mak, suszone żurawiny - co kto lubi :)
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub