Omlet z ziemniakami

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, lunch, podwieczorek

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: dla diabetyków , wegetariańska, bezglutenowa,

Głowne składniki: warzywa , nabiał ,

Okazje: piknik

Sposób przygotowania: gotowane , smażone,


Składniki:

4 średnie ziemniaki
4 lub 5 jaj
1 średnia cebula
¼ l oliwy
sól

Sposób przygotowania:

Obrać, umyć i wysuszyć ziemniaki. Pociąć w cienkie plastry i umieścić w głębokiej patelni z oliwą na średnim ogniu, tak by smażyły się powoli.

Dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć powoli z ziemniakami, aż będą miękkie i zaczną się rumienić. Powoli mieszać łyżką.Po 10 minutach odcedzić olej.

Ubić jajka ze szczyptą soli. Dodać mieszankę ziemniaków i cebuli.

Postawić patelnię z odrobiną oliwy na ogniu, dodać ubite jajka i ziemniaki z cebulą. Przykryć patelnię i pozostawić na małym ogniu przez 5 do 10 minut, aż spód zarumieni się. Obrócić omlet do góry nogami za pomocą pokrywy, a następnie umieścić go na patelni. Omlet powinien być zarumieniony z obu stron.

Sposób podania:

Podawać na okrągłym talerzu na ciepło lub na zimno. Jeśli chcemy wziąć omlet na piknik lub pociąć go, należy użyć więcej ziemniaków by był grubszy i łatwiejszy do krojenia.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

koktajl witaminowy

Autor: malgorzata_maria_s

Komentarzy: 2

Spanakopita

Autor: dorota2010

Komentarzy: 1

jakiś ptrzepis

Autor: chuda

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj