Przepisy: Dla rodziny

Zupa z soczewicy ze świeżym szpinakiem

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: niskokaloryczna

Głowne składniki: warzywa

Okazje: przyjęcie

Sposób przygotowania: gotowane


Składniki:

250 g soczewicy zielonej
1l wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego
opakowanie młodego szpinaku (baby)
4-5 pomidorów
2 ząbki czosnku
2 plasterki wędzonego boczku do wersji mięsnej
oliwa z oliwek
natka pietruszki lub świeża bazylia
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy soczewicę w lekko osolonej wodzie zgodnie z informacją na opakowaniu. Podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion lub wywar z warzyw. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy oliwę i dorzucamy kolejno drobno posiekaną czerwoną cebulę i czosnek (ucieram go na drobnej tarce). Dla miłośników mięsa polecam dorzucenie drobno pokrojonych dwóch plasterków wędzonego boczku.

Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, a boczek zrumieni dorzucamy pokrojone pomidory i całość dusimy przez chwilę. Następnie wrzucamy umyty szpinak i mieszamy wszystko aż listki zmiękną. Do garnka dodajemy ugotowaną soczewicę i zalewamy wszystko gorącym wywarem warzywnym lub bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 5 minut.
Przed podaniem posypujemy całość posiekaną bazylią lub natką.

Ta pyszna zupa to jednoganrkowe danie. Ręczę, że porcja syci za dwa dania, a co więcej jest bardzo zdrowa.

Smacznego!

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj