Przepisy: Dla rodziny
Złote orzeszki, czyli smakołyk nie tylko dla wiewiórek
- średnie
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,
Okazje: Boże Narodzenie , piknik, urodziny, sylwester,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
pół kostki masła,
pół kubka cukru pudru,
cukier waniliowy,
dwa żółtka,
tłuszcz do posmarowania foremek i kaszę mannę do ich posypania,
masło orzechowe,
łyżka zmielonych orzechów oraz kubek,
miseczka, łyżkę, łyżeczkę, foremki do
orzeszków, łyżkę, folię spożywczą, stolnicę, nóż.
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę na stolnicę i dodaj do niej masło. Posiekaj je nożem.
Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę,owiń ją folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Posmaruj foremki tłuszczem i wysyp je kaszą manną. Wylep foremki ciastem. Włóż je do nagrzanego do temperatury 220°C piekarnika na około 15 minut. Włóż do miseczki masło orzechowe, wsyp zmielone orzechy i starannie wszystko wymieszaj.
Połowę ciasteczek wypełnij orzechową papką i sklej je z pozostałymi tak,aby powstały orzeszki.
Orzeszki możesz też wypełnić masłem czekoladowym.
Przepis: J. Krzyżanek "Cecylka Knedelek i Boże Narodzenie", wydawnictwo Jedność.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub