Przepisy: Dla rodziny

Zapiekanka ziemniaczana z parmezanem i anchois

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: warzywa

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc ,


Składniki:

2 kg ziemniaków
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 fileciki anchois w oleju
1 opakowanie śmietany 12%
duża garść tartego parmezanu lub grana padano
1 szklanka wrzątku
2 listki laurowe
2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
1/2 tartej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
oliwa z oliwek extra virgin

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je w cienkie plastry. Najlepiej skorzystać z robota kuchennego z tarczą do krojenia. W cienkie plastry kroimy też czerwoną cebulę. Całość przekładamy do naczynia, w którym można zarówno gotować jak i piec.

Dodajemy starty na tarce czosnek, wrzucamy posiekane fileciki anchois, tymianek, startą gałkę muszkatołową, listki laurowe i przyprawy. Nie przesadzajmy z soleniem. Fileciki anchois są dość słone podobnie jak parmezan.
Całość zalewamy dużą szklanką wrzątku i podgrzewamy na kuchni do 10 min. od czasu do czasu mieszając, aby ziemniaki się nie przypaliły. Pod koniec podgrzewania dodajemy śmietanę i parmezan. Wszystko porządnie mieszamy i podgrzewamy przez 3 minuty. Posypujemy z wierzchu tartym parmezanem, skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. (na czas, w jakim ziemniaki upieką się do miękkości).

Smacznego:)

Zapiekanka to doskonały pomysł na posiłek jednodaniowy lub dodatek do mięs.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj