Przepisy: Dla rodziny
Tort z Mikołajem
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: inne
Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
Biszkopt
8 jaj
40 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. mąki pszennej
15 dag mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
Masa
Śmietana kremówka 30%
2 śmietan-fixy
Budyń śmietankowy
3/4 l mleka
kostka masła
Polewa czekoladowa
6 dag masła
2 łyżki śmietany
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
łyżeczka żelatyny
.
Mikołaj z masy cukrowej
30 dag cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
35ml wody
50 g glukozy
barwniki spożywcze
8 jaj
40 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. mąki pszennej
15 dag mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
Masa
Śmietana kremówka 30%
2 śmietan-fixy
Budyń śmietankowy
3/4 l mleka
kostka masła
Polewa czekoladowa
6 dag masła
2 łyżki śmietany
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
łyżeczka żelatyny
.
Mikołaj z masy cukrowej
30 dag cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
35ml wody
50 g glukozy
barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę .Dodajemy cukier ,potem żółtka i mąka pszenna z proszkiem do pieczenia i mąka ziemniaczana .Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy. Piec 40 min
Masa:
Śmietanę kremówkę ubijamy z śmietan -fixem
Ugotować budyń na mleku i przestudzić .Masło ucieramy z przestudzonym budyniem i
dodajemy ubitą śmietanę.
Polewa
Żelatynę zalać małą ilością wody Resztę składników zagotować Gdy żelatyna stężała podgrzać ją i rozpuszczoną dodać do reszty składników
Masa cukrowa :
Żelatynę zalać wodą Gdy stężeje rozpuścić ją w kąpieli wodnej Do rozpuszczonej żelatyny dodać glukozę i mieszać Trzeba uważać aby się to nie zagotowało Tak powstałą masę wymieszać z cukrem pudrem Podzielić na kilka części i dodawać barwniki Uformować postać Mikołaja .
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę .Dodajemy cukier ,potem żółtka i mąka pszenna z proszkiem do pieczenia i mąka ziemniaczana .Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy. Piec 40 min
Masa:
Śmietanę kremówkę ubijamy z śmietan -fixem
Ugotować budyń na mleku i przestudzić .Masło ucieramy z przestudzonym budyniem i
dodajemy ubitą śmietanę.
Polewa
Żelatynę zalać małą ilością wody Resztę składników zagotować Gdy żelatyna stężała podgrzać ją i rozpuszczoną dodać do reszty składników
Masa cukrowa :
Żelatynę zalać wodą Gdy stężeje rozpuścić ją w kąpieli wodnej Do rozpuszczonej żelatyny dodać glukozę i mieszać Trzeba uważać aby się to nie zagotowało Tak powstałą masę wymieszać z cukrem pudrem Podzielić na kilka części i dodawać barwniki Uformować postać Mikołaja .
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub