Przepisy: Dla rodziny
Świąteczne pierniczki:o)
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 2 osoby
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony
Okazje: Boże Narodzenie
Sposób przygotowania: bez gotowania
- Autor: mamusiakubusia
-
Ocena:oceń
Składniki:
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Dekoracja: lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego lub pomarańczowego, polewa z roztopionej czekolady (białej, ciemnej, mlecznej), czerwony barwnik spożywczy do zabarwienia lukru, posypki (maczki) cukrowe - są jadalne ale niewygodne w jedzeniu, wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania:
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.
Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania np. w Wigilię i będą cały dzień miękkie i pachnące. Później twardnieją, ale z czasem znów miękną. Aby to nastąpiło, wkładamy je do szczelnie zamkniętego pojemnika. Takie pierniczki możemy piec 1-4 tygodnie przed świętami. Pierniczki szybciej miękną jeśli jest ich w pojemniku dużo.
Im grubsze pierniczki tym lepiej miękną. Cieniutko rozwałkowane pierniczki są chrupiące i mogą już nie zmięknąć. Jeśli po wyjęciu z piekarnika pierniczki były wyrośnięte, grubsze i miękkie w środku, później też zmiękną po początkowym stwardnieniu. Jeśli po wyjęciu z piekarnika (cienkie pierniczki i przepieczone) są suche i kruche, raczej już nie zmiękną.
Nie należy zbyt długo piec pierniczków, gdyż staną się suche i mogą nie zmięknąć. Lepiej nie przekraczać czasu podanego w przepisie, jeśli pieczemy na 2 blaszkach, wówczas być może czas ten trzeba będzie skrócić. Pierniczki wyjmujemy z piekarnika gdy są miękkie.
Podczas rozwałkowywania ciasta lepiej nie podsypywać bardzo dużo mąki, aby nie zrobiło się za twarde. Ciasto nie powinno się kleić, więc pewna ilość mąki będzie potrzebna. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta kruchego, jeśli wyjdzie za rzadkie, pierniczki mogą się rozchodzić podczas pieczenia i nie trzymać kształtu.
Dekorację robimy przed samym podaniem, gdy pierniczki będą już miękkie.
Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (przed pieczeniem, patyczkiem)
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub