Przepisy: Dla rodziny

rustykalne galette z wiśniami w miodzie

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony, owoce,

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny,

Sposób przygotowania: pieczone, duszone,


Składniki:

CIASTO

240 g mąki pszennej /krupczatka/
120 g zimnego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
jajo /do posmarowania przed pieczeniem/

MASA SEROWA

200 g sera białego
3-4 łyżki miodu
2 łyżki ciemnego kakao

WIŚNIE

600 g wiśni
2-3 łyżki cukru
120 ml miodu pitnego /można zastąpić sokiem owocowym/
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
chili

POLEWA

60 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Mąkę i cukier wysypuje na stolnicę. Dokładam masło i siekam nożem do maksymalnego rozdrobnienia masła i zmieszania masy. Dodaję wodę i zagniatam szybko ciasto. Owijam w folię spożywczą i schładzam około godziny.

Wiśnie dryluję i odsączam. Wrzucam na patelnię i zasypuję cukrem i chili. Podgrzewam. Zalewam miodem pitnym, zmniejszam moc palnika i odparowuję. Gdy masa jest już dość gęsta zdejmuję patelnię z palnika, dodaję mąkę i energicznie mieszam, żeby nie było grudek mącznych. Podgrzewam jeszcze chwilę na małym ogniu i odstawiam.

Ser przepuszczam dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Po pierwszym mieleniu dodaję miód i kakao.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Ciasto wyjmuję z lodówki i wykładam na papier do pieczenia. Przykrywam drugim kawałkiem papieru i wałkuję na koło średnicy około 30 cm. Brzegi pozostawiam postrzępione. Zdejmuję górny papier. Przekładam ciasto na blachę. Wykładam masę serową na środek ciasta i rozprowadzam, pozostawiając około 1,5-2 cm wolny pierścień na zewnątrz. Na ser wykładam wiśnie. Za pomocą noża podnoszę wolne od nadzienia brzegi ciasta i zakładam do środka, na kopertę. Smaruję brzegi ciasta rozkłóconym jajem. Piekę do ładnego zarumienienia, około 45 minut /zależy od grubości ciasta, więc trzeba obserwować/. Studzę.

Czekoladę roztapiam z masłem w kąpieli wodnej. Polewam ciasto. Czekam chwilę, aż polewa delikatnie zastygnie.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj