Przepisy: Dla rodziny

Placki ziemniaczane z powidłami, obtaczane w orzechach włoskich

  • łatwe
  • do 30 min

Dla kogo?: W ciąży

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: warzywa , nabiał ,

Okazje: piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone


Składniki:

600-800 g ziemniaków ugotowanych w łupinach
1-2 jajka
180 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
sól
mąka do wałkowania
mieszanka oleju z masłem
powidła (śliwkowe lub gruszkowe)
cukier drobnoziarnisty
gniecione orzechy (włoskie lub laskowe)

Sposób przygotowania:

Wystudzone ziemniaki należy zetrzeć. Na stolnicy dodajemy jajka, mąkę i trochę solimy - wyrabiamy ciasto.

Ciasto rozdzielamy na 12-16 części, z których formujemy placki i powoli smażymy je na tłuszczu aż się zarumienią.

Na koniec smarujemy powidłami, rolujemy i obtaczamy w mieszance gniecionych orzechów z cukrem.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj