Przepisy: Dla rodziny
pierogi z kapusty i jesiennych grzybów
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: inne
Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie , inne,
Sposób przygotowania: inne
Składniki:
Farsz:
1kg kapusty kwaszonej
20-30dag suszonych grzybów lub 1kg pieczarek
Tłuszcz do podsmażenia grzybów
1 duża cebula
Sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka
Ciasto na pierogi:
½ kg mąki +mąka do podsypywania i przy sklejaniu
1/3 szkl. oleju
2-3 jaja
Sól
1kg kapusty kwaszonej
20-30dag suszonych grzybów lub 1kg pieczarek
Tłuszcz do podsmażenia grzybów
1 duża cebula
Sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka
Ciasto na pierogi:
½ kg mąki +mąka do podsypywania i przy sklejaniu
1/3 szkl. oleju
2-3 jaja
Sól
Sposób przygotowania:
„Pierogi z kapusty i grzybów” lubimy takie świeże prosto z wody ale mi bardziej smakują takie odsmażane z chrupkim ciastem.
Kapustę gotujemy do miękkości po czym odcedzamy wyciskamy żeby nie było wody. Grzyby suszone moczymy przed gotowaniem a jak pieczarki to sparzamy i płuczemy i gotujemy- w każdym razie grzyby mają być gotowe do spożycia i odsączone z wody.
Kapustę drobno siekamy albo przepuszczamy przez maszynkę na największych oczkach, oddzielnie to samo robimy z grzybami. Na patelnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i grzyby zmielone bądź bardzo drobno posiekane- według uznania. Łączymy to z kapustą i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Farsz ten nad je się na pierogi i uszka .
Wrząca woda(około szklanki- wszystko zależy od wchłaniania)
Wysyp mąkę na stolnicę, wybij jaja i dodaj sól i olej, zarób nożem albo łyżką a następnie dodaj po troszku i zarabiaj nożem. Potem zacznij zagniatać rękoma aż uzyskasz jednolite ciasto. Wałkuj na cienkie ale nie za cienkie placki i szklanką wycinaj kółka. Z tych kółek zrobisz pierogi nadziewane wcześniej przygotowanym farszem. Ciasto z którego obecnie nic nie wyrabiasz okryj ściereczką żeby nie wyschło. Jak już narobisz trochę pierogów to wrzucaj je na wrzącą wodę z solą i gotuj do 2minut od momentu wypłynięcia. Ciasto można nadawać różne smaki poprzez dodania pieprzu, albo papryki albo innej ulubionej przyprawy.
Smacznego !!!
Kapustę gotujemy do miękkości po czym odcedzamy wyciskamy żeby nie było wody. Grzyby suszone moczymy przed gotowaniem a jak pieczarki to sparzamy i płuczemy i gotujemy- w każdym razie grzyby mają być gotowe do spożycia i odsączone z wody.
Kapustę drobno siekamy albo przepuszczamy przez maszynkę na największych oczkach, oddzielnie to samo robimy z grzybami. Na patelnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i grzyby zmielone bądź bardzo drobno posiekane- według uznania. Łączymy to z kapustą i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Farsz ten nad je się na pierogi i uszka .
Wrząca woda(około szklanki- wszystko zależy od wchłaniania)
Wysyp mąkę na stolnicę, wybij jaja i dodaj sól i olej, zarób nożem albo łyżką a następnie dodaj po troszku i zarabiaj nożem. Potem zacznij zagniatać rękoma aż uzyskasz jednolite ciasto. Wałkuj na cienkie ale nie za cienkie placki i szklanką wycinaj kółka. Z tych kółek zrobisz pierogi nadziewane wcześniej przygotowanym farszem. Ciasto z którego obecnie nic nie wyrabiasz okryj ściereczką żeby nie wyschło. Jak już narobisz trochę pierogów to wrzucaj je na wrzącą wodę z solą i gotuj do 2minut od momentu wypłynięcia. Ciasto można nadawać różne smaki poprzez dodania pieprzu, albo papryki albo innej ulubionej przyprawy.
Smacznego !!!
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub