Przepisy: Dla rodziny
mazurek kajmakowy
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: lunch, podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony, owoce,
Okazje: Wielkanoc
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: ola_kaczka
-
Ocena:oceń
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g kostki margaryny do pieczenia
100 g cukru pudru
1 jajko
Przełożenie:
słoik dżemu z czarnej porzeczki
Kajmak:
1 szklanka mleka 3,2%
10 łyżek cukru
60 g kostki margaryny do pieczenia
lub gotowa masa kajmakowa
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
migdały
kolorowe lentilki
Sposób przygotowania:
Kajmak: Mleko gotuję z cukrem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia. Na koniec dodaję 60 g Kasi, mieszam do połączenia. Gorący kajmak wykładam na wierzch ciasta, rozprowadzam łyżką.
Wierzch dekoruję wiórkami kokosowymi, suszonymi morelami, posypką czekoladową oraz kolorowymi lentilkami. Ciasto najlepsze jest po 1 - 2 dniach od przygotowania.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub