Przepisy: Dla rodziny

Makowiec świateczny

  • łatwe
  • do 60 min

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: inne

Okazje: Boże Narodzenie

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

500g maku
1/2 szklanki miodu
5 jajek
3 jabłka starte na dużych oczkach
120 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki likieru Amaretto
10 łyżek zmielonych migdałów
ekstrakt migdałowy
2 łyżeczki proszku
bakalie po 1/2 szklanki rodzynek ,orzechów

Sposób przygotowania:

Mak sparzyć mielić dwa razy. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę ,dodawać stopniowo po 1 żółtku nadal miksując.Masę maślaną wymieszać z makiem ,dodać miód
jabłka starte, amaretto,ekstrakt migdałowy, proszek do pieczenia bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do masy Wylać do formy i piec 50 min. Polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Udekorować.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj