Przepisy: Dla rodziny
Makowiec świateczny
- łatwe
- do 60 min
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: inne
Okazje: Boże Narodzenie
Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
500g maku
1/2 szklanki miodu
5 jajek
3 jabłka starte na dużych oczkach
120 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki likieru Amaretto
10 łyżek zmielonych migdałów
ekstrakt migdałowy
2 łyżeczki proszku
bakalie po 1/2 szklanki rodzynek ,orzechów
1/2 szklanki miodu
5 jajek
3 jabłka starte na dużych oczkach
120 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki likieru Amaretto
10 łyżek zmielonych migdałów
ekstrakt migdałowy
2 łyżeczki proszku
bakalie po 1/2 szklanki rodzynek ,orzechów
Sposób przygotowania:
Mak sparzyć mielić dwa razy. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę ,dodawać stopniowo po 1 żółtku nadal miksując.Masę maślaną wymieszać z makiem ,dodać miód
jabłka starte, amaretto,ekstrakt migdałowy, proszek do pieczenia bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do masy Wylać do formy i piec 50 min. Polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Udekorować.
jabłka starte, amaretto,ekstrakt migdałowy, proszek do pieczenia bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do masy Wylać do formy i piec 50 min. Polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Udekorować.
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub