Przepisy: Dla rodziny
Crostata di Ricotta - tarta z "serem"
- średnie
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
250g mąki
100g cukru pudru
125g masła
szczypta soli
skórka z jednej cytryny
2 żółtka
2 łyżki zimnego mleka
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
500g serka ricotta
125g śmietany kremówki 30%
2 jajka plus 1 żółtko
80g cukru
otarta skórka z 1 cytryny i z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą.
Dodać mąkę, żółtka i skórkę z cytryny - wyrobić masę rękami lub w malakserze.
Gdy będzie miała konsystencje bułki tartej dodać mleko i wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji.
Uformować z ciasta kule, oprószyć mąką, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę, aby ciasto się schłodziło. Nie należy ciasta wyrabiać zbyt długo aby po upieczeniu nie miało zwartej i gumiastej konsystencji.
NADZIENIE
Ricottę połączyć ze śmietanką, cukrem, jajami i żółtkiem.
Wsypać skórkę z cytryny i pomarańczy, zamieszać na gładką, jednolitą masę.
Przykryć folią i odstawić do schłodzenia.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ze schłodzonego ciasta oderwać niewielką część, która zostanie wykorzystana do paseczków na nadzieniu. Pozostałe ciasto rozwałkować i rozłożyć na formie pokrytej papierem do pieczenia.
Spód ciasta gęsto nakłuć widelcem.
Wstawić na 12 minut do rozgrzanego piekarnika.
Po tym czasie wyjąć spód ciasta z pieca - ostudzić.
Na schłodzonym spodzie ciasta rozprowadzić masę z Ricotty, wygładzić.
Rozwałkować odłożony kawałeczek ciasta na cienkie paseczki. Z pasków ułożyć kratkę na wierzchu ciasta, końcówki dokleić do brzegów i zwilżyć wodą.
Piec crostatę przez 30-35min , aż przyrumieni się na złoto, a nadzienie nabierze stałej konsystencji.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub