Przepisy: Dla rodziny

Crespelle (naleśniki z nadzieniem)

  • średnie
  • do 60 min

Dla kogo?: Staramy się o dziecko

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska, wysokokaloryczna,

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,

Okazje: urodziny, inne,


Składniki:

Ciasto (na 400 g)

250 ml pełnotłustego mleka,
1 jajko,
masło,
75 g mąki pszennej typ 500,

Nadzienie (na 660 g):

300g sera riccotta
200 g ugotowanej boćwiny
100 g startego parmezanu
1 jajko
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

sos beszamelowy:

1 l pełnotłustego mleka
80 g mąki pszennej typ 500
80 g masła
gałka muszkatołowa
sól

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto z wymienionych składników i pozostawić na 20 minut, aby odpoczęło.

Rozpuścić kawałeczek masła na płytkiej patelni z powłoką nieprzywierającą.

Wlać na patelnię 1 chochlę ciasta i rozprowadzić na jej powierzchni, poruszając patelnią ruchem kolistym.
Gdy tylko naleśnik będzie delikatnie przyrumieniony, odwrócić go na drugą stronę i smażyć przez 1-2 minuty.

Na naleśniku rozprowadzić wcześniej przygotowany sos beszamelowy.

Następnie wyłożyć nadzienie i uzupełnić startym parmezanem. Zwinąć naleśniki i pokroić je na 4 części.

Przełożyć naleśniki do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.

Posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać startym parmezanem.

Zapiekać w piekarniku przez 10-15 minut.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj