Przepisy: Dla rodziny

Polenta z kremem z sera castelmagno

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa,

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

800 g mąki kukurydzianej
3 l wody
½ l śmietany
225 g sera castelmagno*
5 łyżek parmezanu
20 g masła
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę, po czym stopniowo wsypywać do niej mąkę kukurydzianą, nie przestając jej mieszać i gotować przez około 45 minut dopóki nie zacznie odklejać się od ścianek garnka. Dodać ser castelmagno i wymieszać dobrze do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć polentę do formy i pozostawić do ostygnięcia.
Do miseczki wlać śmietanę, dodać ser castelmagno i starty
parmezan, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać wszystko do uzyskania miękkiej masy.

Pokroić polentę na kawałki i przełożyć do wysmarowanej
masłem żaroodpornej formy do pieczenia. Na wierzch wyłożyć krem serowy i zapiekać wszystko przez około 10 minut w temperaturze 200°C (krem powinien się przyrumienić).

Przepis pochodzi z książki "Szkoła gotowania" - wydawnictwo Jedność.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj