Przepisy: Dla dziecka
Truskawkowy obiad, czyli racuszki z truskawkami
- łatwe
- do 30 min
Wiek dziecka: 12 miesięcy +
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony, owoce,
Okazje: piknik
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
kubek mąki,
dwa jajka,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
oliwę do smażenia,
cukier puder do posypania placków,
garść truskawek
Sposób przygotowania:
Jajka umyj starannie i wbij je do filiżanki.
Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj jajka, kwaśne mleko, sodę oczyszczoną.
Miksuj wszystkie składniki tak długo, aż powstanie pulchne ciasto. Powinno mieć gęstość śmietany. Wlej oliwę na patelnię. Kiedy się rozgrzeje, łyżką nałóż na patelnię porcję ciasta.
Usmaż racuszki z obu stron na złoty kolor.
Na usmażone racuszki przyłóż papierowy szablon i posyp cukrem pudrem. Ozdób je umytymi truskawkami.
Kwaśne mleko możesz zastąpić kefirem lub jogurtem.
Jeśli chcesz, możesz truskawki zamienić w papkę i polać nią racuszki.
Przepis pochodzi z książki "Cecylka Knedelek i poletko truskawek" autorstwa J.Krzyżanek - wydawnictwo "Jedność".
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub