Przepisy: Dla dziecka

Truskawkowy obiad, czyli racuszki z truskawkami

  • łatwe
  • do 30 min

Wiek dziecka: 12 miesięcy +

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony, owoce,

Okazje: piknik

Sposób przygotowania: smażone


Składniki:

kubek kwaśnego mleka,
kubek mąki,
dwa jajka,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
oliwę do smażenia,
cukier puder do posypania placków,
garść truskawek

Sposób przygotowania:

Przygotuj:kubek, sitko do przesiewania màki, łyżkę, łyżeczkę, mikser, patelnię, filiżankę, drewnianą łopatkę, małe sitko, papierowy szablon z serduszkiem.

Jajka umyj starannie i wbij je do filiżanki.
Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj jajka, kwaśne mleko, sodę oczyszczoną.
Miksuj wszystkie składniki tak długo, aż powstanie pulchne ciasto. Powinno mieć gęstość śmietany. Wlej oliwę na patelnię. Kiedy się rozgrzeje, łyżką nałóż na patelnię porcję ciasta.

Usmaż racuszki z obu stron na złoty kolor.
Na usmażone racuszki przyłóż papierowy szablon i posyp cukrem pudrem. Ozdób je umytymi truskawkami.

Kwaśne mleko możesz zastąpić kefirem lub jogurtem.
Jeśli chcesz, możesz truskawki zamienić w papkę i polać nią racuszki.

Przepis pochodzi z książki "Cecylka Knedelek i poletko truskawek" autorstwa J.Krzyżanek - wydawnictwo "Jedność".

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj