Przepisy: Dla dziecka

Naleśniki pana burmistrza, czyli zielono mi

  • łatwe
  • do 60 min

Wiek dziecka: 2 lata +

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: warzywa , nabiał , mąki, kasze, makarony,

Okazje: piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone


Składniki:

jajko od podwórkowej kury,
kubek gryczanej mąki,
czubatą łyżkę pszennej mąki,
pół kubka mleka,
pół kubka wody,
dwie łyżki oliwy z oliwek,
kilkanaście maleńkich,
ugotowanych zielonych szparagów,
łyżkę drobno posiekanego szczypiorku,
kilka łyżek sosu śmietanowo - rokpolowego,
jeżynę,
ziarenka sezamu, czarną oliwkę,
szczypiorek, sól.

Sposób przygotowania:

Umyj starannie jajko i wbij je do misy miksera. Dodaj mleko, wodę, obydwa rodzaje mąki, szczyptę soli, łyżkę drobno posiekanego szczypiorku i łyżkę oliwy
z oliwek. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny, aby ciasto
dojrzało.

Używając pędzelka, posmaruj patelnię oliwą.Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, łyżką wazową wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Na każdy naleśnik połóż szparagi.

Zwiń naleśniki (podobnie jak na rysunku) i zwiąż szczypiorkiem. Polej gorącym
sosem i ozdób robaczkiem wykonanym z jeżyny, szczypiorku, czarnej oliwki i ziarenek sezamu.

Przepis: J. Krzyżanek "Cecylka Knedelek i ulica Naleśnikowa"

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj