Przepisy: Dla dziecka
Naleśniki Lusi, czyli makaron z serową nutką
- łatwe
- do 30 min
Wiek dziecka: 2 lata +
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 2 osoby
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: warzywa , nabiał , mąki, kasze, makarony, inne,
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
pół kubka mąki kukurydzianej,
pół kubka mąki pszennej,
łyżkę stopionego masła,
kubek mleka,
kubek startego sera żółtego,
pół kubka śmietanki,
łyżkę
oliwy,
zieloną pietruszkę,
ugotowaną marchewkę,
łyżkę ugotowanego zielonego groszku,
sól
Sposób przygotowania:
obydwa rodzaje mąki,szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny,aby ciasto dojrzało.
Wlej do rondelka śmietankę, dodaj starty ser i podgrzewaj je na małym ogniu – aż
zamienią się w gładki gęsty sos.
Używając pędzelka, posmaruj patelnię oliwą. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje,łyżką wazową wlej na patelnię porcję ciasta.Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Zwiń naleśniki w rulony i pokrój je w ślimaczki(podobnie jak na rysunku)
Ułóż je na talerzyku, polej gorącym sosem i ozdób zieloną pietruszką, zielonym groszkiem i kawałkami marchewki.
Przepis: J. Krzyżanek "Cecylka Knedelek i ulica ciasteczkowa"
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub