Przepisy: Dla dziecka

Domowe bałwanki

  • łatwe
  • do 30 min

Wiek dziecka: 2 lata +

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, podwieczorek

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa,

Głowne składniki: nabiał

Sposób przygotowania: bez gotowania


Składniki:

kostkę białego sera,
łyżkę jogurtu,
kilka ziarenek pieprzu,
kawałek ugotowanej marchewki

1. Włóż ser do miseczki i rozgnieć go dokładnie widelcem. Dodaj jogurt i szczyptę soli. Starannie wymieszaj składniki.

2. Uformuj z masy serowej dwie duże kulki, dwie średnie i dwie małe. Postaw większe kulki na desce, ułóż na nich średnie, a na średnich najmniejsze i delikatnie je przyciśnij, aby się skleiły.

3. Zrób z pieprzu oczy i guziki bałwanków. Z marchewek wytnij nosy i delikatnie wciśnij je w najmniejsze kulki.

Jeśli chcesz, możesz założyć bałwankom czapki wykonane z marchewki lub ogórka

Sposób przygotowania:

1. Włóż ser do miseczki i rozgnieć go dokładnie widelcem. Dodaj jogurt i szczyptę soli. Starannie wymieszaj składniki.

2. Uformuj z masy serowej dwie duże kulki, dwie średnie i dwie małe. Postaw większe kulki na desce, ułóż na nich średnie, a na średnich najmniejsze i delikatnie je przyciśnij, aby się skleiły.

3. Zrób z pieprzu oczy i guziki bałwanków. Z marchewek wytnij nosy i delikatnie wciśnij je w najmniejsze kulki.

Jeśli chcesz, możesz założyć bałwankom czapki wykonane z marchewki lub ogórka.

Bałwanki możesz zjeść na śniadanie lub kolację.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj