Przepisy: Dla rodziny
Zupa św. Łucji
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze, makarony, mięso i podroby,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
1 kg wieprzowiny bez kości
300 g ryżu
50 g startego sera caciocavallo
albo pecorino
1 kalafi or
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
sól
300 g ryżu
50 g startego sera caciocavallo
albo pecorino
1 kalafi or
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
sól
Sposób przygotowania:
Wieprzowinę gotujemy przez półtorej godziny w garnku zawierającym 2 litry osolonej wody. Mięso gotujemy razem z obraną cebulą oraz łodygą selera naciowego; cebulę wrzucamy w całości, łodygę selera przecinamy na pół. Wieprzowina powinna gotować się nieprzerwanie, a powstające szumy należy zbierać łyżką cedzakową. Po ugotowaniu odcedzić bulion do mniejszego garnka, na tyle jednak dużego, by zmieścił się w nim cały kalafior. Kalafior należy ugotować i wyjąć, a do bulionu wsypać ryż, całość przykryć i gotować przez około 20 minut.
Rozlać ryżową zupę do talerzy i posypać startym serem. Mięso i kalafior można podać jako drugie danie: kalafior można pokroić na różyczki i polać oliwą z oliwek extra vergine oraz niewielką ilością białego octu, następnie posolić.
Rozlać ryżową zupę do talerzy i posypać startym serem. Mięso i kalafior można podać jako drugie danie: kalafior można pokroić na różyczki i polać oliwą z oliwek extra vergine oraz niewielką ilością białego octu, następnie posolić.
Wyszukaj przepis
Dlaczego fotoprezenty to idealny sposób na powiedzenie „Kocham Cię” Babci i...
Dom babci i dziadka to miejsce, gdzie czas płynie wolniej, a wspomnienia przybierają...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub