Przepisy: Dla rodziny

Zupa św. Łucji

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze, makarony, mięso i podroby,

Sposób przygotowania: gotowane


Składniki:

1 kg wieprzowiny bez kości
300 g ryżu
50 g startego sera caciocavallo
albo pecorino
1 kalafi or
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
sól

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę gotujemy przez półtorej godziny w garnku zawierającym 2 litry osolonej wody. Mięso gotujemy razem z obraną cebulą oraz łodygą selera naciowego; cebulę wrzucamy w całości, łodygę selera przecinamy na pół. Wieprzowina powinna gotować się nieprzerwanie, a powstające szumy należy zbierać łyżką cedzakową. Po ugotowaniu odcedzić bulion do mniejszego garnka, na tyle jednak dużego, by zmieścił się w nim cały kalafior. Kalafior należy ugotować i wyjąć, a do bulionu wsypać ryż, całość przykryć i gotować przez około 20 minut.
Rozlać ryżową zupę do talerzy i posypać startym serem. Mięso i kalafior można podać jako drugie danie: kalafior można pokroić na różyczki i polać oliwą z oliwek extra vergine oraz niewielką ilością białego octu, następnie posolić.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj