Przepisy: Dla rodziny

Zupa czerwona

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska, niskokaloryczna,

Głowne składniki: warzywa

Sposób przygotowania: gotowane


Składniki:

1 czerwona papryka
4 duże marchewki
1 pietruszka
1 duża cebula
1-2 ząbek czosnku
2 kostki drobiowe
pieprz biały
odrobina tymianku suchego
bazylia sucha
olej do cebuli
cream fraiche i świeże listki bazylii opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Do garnka z wodą wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę. Wstawiamy na kuchenkę. W tym czasie na osobnej patelni wlewamy olej a na desce kroimy cebulę na małą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy cebula trochę się zarumieni zdejmujemy ją z patelni i przerzucamy do garnka. Wtedy bierzemy paprykę i nacinamy ją delikatnie z każdej strony i polewamy wrzątkiem tak by skóra trochę namiękła. Wtedy zdejmujemy/ obieramy skórę z papryki i kroimy w kostkę przerzucając ją do garnka. Jeśli woda z warzywami zacznie wrzeć dodać do niej kostki rosołowe i przyprawy. Zmniejszyć temperaturę i gotować około 20 minut. Po tym czasie zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Na talerzu dodać opcjonalnie łyżeczkę jogurtu tureckiego-gęstego i świeże listki bazylii. Będzie przyjemnie wyglądać i pysznie smakować.

Komentarze

  • sara_raczkowska | 2014-02-04 15:39:10 | zgłoś naruszenie

    Mój mąż nie przepada za zupami a ta smakowała mu wyjątkowo. Dodałam do tego malutki makaron i dzięki temu zupa była sycąca.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj