Przepisy: Dla rodziny
Żółto zielone placki smażone
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze, makarony,
Okazje: afrodyzjaki
Sposób przygotowania: smażone
Składniki:
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka mąki pszennej,
1 jajko,
sól, pieprz, do smaku,
1 łyżeczka suszonego lubczyku,
2 łyżki płatków owsianych,
¼ małej cukinii,
1 średnia marchew,
200 g startej dyni,
ziarenka kapary,
listki bazylii do dekoracji,
20 g kiełki brokułów,
150 g jogurtu naturalnego,
olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na patelni łyżkę oleju rozgrzewamy, dynię na nią wykładamy, na małym ogniu ją podsmażamy, szczyptą soli doprawiamy.
Placki na oleju smażymy, odwracamy jak złoty kolor widzimy. Na talerz je przekładamy, na wierzch dynię dokładamy. Posypujemy kiełkami, ozdabiamy kapary i bazylii listkami. Podajemy z jogurtem naturalnym, gęstym, do takich placków idealnym. Wszystko smakowicie wygląda, jak dziecko na to danie spogląda, to apetytu nabiera i do zjadania placków z dynią się zabiera. Takie warzywne połączenie, ma dla rozwoju organizmu duże znaczenie, jest bardzo kolorowe, a przy tym niesamowicie zdrowe. Smacznego
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub