Przepisy: Dla rodziny

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I SEREM

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: warzywa , nabiał , mięso i podroby,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

• 1 kg ziemniaków
• 1 cebula
• 20 dag wędzonego boczku
• 15 dag żółtego sera
• Olej, sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki oczyść, wyszoruj, opłucz, przekrój wzdłuż na pół, zalej posolonym wrzątkiem i gotuj 15 minut, odcedź.

Boczek pokrój na małe kawałki, lekko przesmaż, zdejmij z patelni, wlej łyżkę oleju, rozgrzej, wrzuć obraną i pokrojoną w talarki cebulę, zeszklij, wymieszaj z podsmażonym boczkiem.

Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż ugotowane połówki ziemniaków, oprósz solą i pieprzem, na wierzch wyłóż podsmażoną cebulę z boczkiem i posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800C na około 30 minut.

Gotowe danie posyp posiekana natką. Podawaj z surówkami.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj