Przepisy: Dla rodziny
TARTA Z DYNIĄ
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: warzywa
Okazje: inne
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: marika1503
-
Ocena:oceń
Składniki:
• 220 g mąki
• 50 g cukru pudru
• 100 g masła
• 2 żółtka
Nadzienie:
• ½ szklanki miodu
• ½ kg miąższu dyni
• Skórka otarta z pomarańczy
• Sok z pomarańczy
• Sok z ½ cytryny
• ¼ łyżeczki cynamonu
• Po 5 łyżek pestek dyni i płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Po tym czasie ciastem wyłożyć formę do tarty (dno i boki) i ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć grochem i zapiec 15 minut.
½ szklanki miodu przełożyć na patelnię, dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz dynię pokrojoną w kostkę i podgrzewać , aż do momentu odparowania płynu. Na koniec dodać ¼ łyżeczki cynamonu i sok z cytryny i wymieszać. Dynię przełożyć na podpieczone ciasto, posypać płatkami migdałowymi i pestkami dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 20 minut.
Wyszukaj przepis
Dom babci i dziadka to miejsce, gdzie czas płynie wolniej, a wspomnienia przybierają...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub