Przepisy: Dla rodziny

TARTA Z DYNIĄ

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: warzywa

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

Ciasto:
• 220 g mąki
• 50 g cukru pudru
• 100 g masła
• 2 żółtka

Nadzienie:
• ½ szklanki miodu
• ½ kg miąższu dyni
• Skórka otarta z pomarańczy
• Sok z pomarańczy
• Sok z ½ cytryny
• ¼ łyżeczki cynamonu
• Po 5 łyżek pestek dyni i płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło i posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciastem wyłożyć formę do tarty (dno i boki) i ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć grochem i zapiec 15 minut.
½ szklanki miodu przełożyć na patelnię, dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz dynię pokrojoną w kostkę i podgrzewać , aż do momentu odparowania płynu. Na koniec dodać ¼ łyżeczki cynamonu i sok z cytryny i wymieszać. Dynię przełożyć na podpieczone ciasto, posypać płatkami migdałowymi i pestkami dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 20 minut.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj