Przepisy: Dla rodziny

TARTA Z DYNIĄ

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: warzywa

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

Ciasto:
• 220 g mąki
• 50 g cukru pudru
• 100 g masła
• 2 żółtka

Nadzienie:
• ½ szklanki miodu
• ½ kg miąższu dyni
• Skórka otarta z pomarańczy
• Sok z pomarańczy
• Sok z ½ cytryny
• ¼ łyżeczki cynamonu
• Po 5 łyżek pestek dyni i płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło i posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciastem wyłożyć formę do tarty (dno i boki) i ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć grochem i zapiec 15 minut.
½ szklanki miodu przełożyć na patelnię, dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz dynię pokrojoną w kostkę i podgrzewać , aż do momentu odparowania płynu. Na koniec dodać ¼ łyżeczki cynamonu i sok z cytryny i wymieszać. Dynię przełożyć na podpieczone ciasto, posypać płatkami migdałowymi i pestkami dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 20 minut.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj