Przepisy: Dla rodziny
Tarta jesienna.
- łatwe
- powyżej 60 min
Pora dania: obiad
Głowne składniki: warzywa , nabiał , mięso i podroby,
Sposób przygotowania: pieczone, smażone,
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 2 żółtka
• 20 dag margaryny
• Szczypta soli i cukru
Nadzienie:
• por
• 1 papryka czerwona
• 300 g piersi kurczaka
• Cebula czerwona
• ½ puszki kukurydzy
• ½ szklanki zielonego groszku
• 1 szklanka śmietany 22%
• 100 g żółtego sera
• 2 jajka (można też dodać pozostałe 2 białka)
• Przyprawa do kurczaka
• Słodka papryka
• Oregano
• Zioła prowansalskie
• Sól, pieprz
• Oliwa z oliwek do smażenia
Dekoracja:
• 2 oliwki
• 4 pomidorki koktajlowe
• Natka pietruszki
Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 2 żółtka
• 20 dag margaryny
• Szczypta soli i cukru
Nadzienie:
• por
• 1 papryka czerwona
• 300 g piersi kurczaka
• Cebula czerwona
• ½ puszki kukurydzy
• ½ szklanki zielonego groszku
• 1 szklanka śmietany 22%
• 100 g żółtego sera
• 2 jajka (można też dodać pozostałe 2 białka)
• Przyprawa do kurczaka
• Słodka papryka
• Oregano
• Zioła prowansalskie
• Sól, pieprz
• Oliwa z oliwek do smażenia
Dekoracja:
• 2 oliwki
• 4 pomidorki koktajlowe
• Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
• Przygotuj farsz. Kurczaka pokrój w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w pióra a pora w krążki. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzuć pora i paprykę. Duś pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodaj kukurydzę i groszek oraz zioła i cały farsz przełóż na spód od tarty (można odłożyć kilka krążków pora do dekoracji).
• Śmietanę wymieszaj z jajkami . Dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos równomiernie wylej na tarte.
• Zapiekaj około 30 minut w 180 stopniach.
• Tarte udekoruj warzywną buźką z pomidorków koktajlowych, oczkami z oliwek, noskiem z cebuli i włoskami z pora i natki.
• Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
• Przygotuj farsz. Kurczaka pokrój w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w pióra a pora w krążki. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzuć pora i paprykę. Duś pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodaj kukurydzę i groszek oraz zioła i cały farsz przełóż na spód od tarty (można odłożyć kilka krążków pora do dekoracji).
• Śmietanę wymieszaj z jajkami . Dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos równomiernie wylej na tarte.
• Zapiekaj około 30 minut w 180 stopniach.
• Tarte udekoruj warzywną buźką z pomidorków koktajlowych, oczkami z oliwek, noskiem z cebuli i włoskami z pora i natki.
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub