Przepisy: Dla rodziny
Śnieżne reniferki.
- łatwe
- powyżej 60 min
Pora dania: podwieczorek
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
Składniki:
• 25dag mąki
• 6 łyżek cukru pudru
• 15 dag masła lub margaryny
• 1 jajko
• Sól
• 2 op. polewy z białej czekolady
• 2 dag czekolady deserowej (lub 1/3 op. polewy z ciemnej czekolady)
• Słone precelki
• Kolorowe draże do dekoracji
• 25dag mąki
• 6 łyżek cukru pudru
• 15 dag masła lub margaryny
• 1 jajko
• Sól
• 2 op. polewy z białej czekolady
• 2 dag czekolady deserowej (lub 1/3 op. polewy z ciemnej czekolady)
• Słone precelki
• Kolorowe draże do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Mąkę przesiej na stolnicę razem ze szczyptą soli. Dodaj cukier puder, zimne masło 9ewentualnie margarynę) i jedno całe jajko. Posiekaj składniki ostrym nożem, a następnie szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą. Ciasto odstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby się dobrze schłodziło.
• Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na placek o grubości około 3mm. Foremką do ciastek wykrawaj nieduże serduszka, z których stworzysz głowy reniferów.
• Blachę do pieczenia przykryj pergaminem. Rozłóż serduszka z kruchego ciasta. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Pozostaw do przestudzenia.
• Polewę z białej czekolady przygotuj według przepisu na opakowaniu. Polej nią serduszka. Zanim polewa całkowicie zastygnie, umieść na miasteczkowych mordkach reniferów słone precelki. Będą one porożem świątecznych zwierzaków. Kolorowe draże wykorzystaj do zrobienia nosków. Ciemna czekolada po rozpuszczeniu posłuży ci do zrobienia oczu słodkich reniferów.
• Mąkę przesiej na stolnicę razem ze szczyptą soli. Dodaj cukier puder, zimne masło 9ewentualnie margarynę) i jedno całe jajko. Posiekaj składniki ostrym nożem, a następnie szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą. Ciasto odstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby się dobrze schłodziło.
• Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na placek o grubości około 3mm. Foremką do ciastek wykrawaj nieduże serduszka, z których stworzysz głowy reniferów.
• Blachę do pieczenia przykryj pergaminem. Rozłóż serduszka z kruchego ciasta. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Pozostaw do przestudzenia.
• Polewę z białej czekolady przygotuj według przepisu na opakowaniu. Polej nią serduszka. Zanim polewa całkowicie zastygnie, umieść na miasteczkowych mordkach reniferów słone precelki. Będą one porożem świątecznych zwierzaków. Kolorowe draże wykorzystaj do zrobienia nosków. Ciemna czekolada po rozpuszczeniu posłuży ci do zrobienia oczu słodkich reniferów.
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub