Przepisy: Dla rodziny
Sernik z czereśniami
- średnie
- powyżej 60 min
Pora dania: podwieczorek
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony, owoce,
Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny,
Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
Składniki na ciemne ciasto
* 250g margaryny
* 3/4szklanki cukru
* 1 cukier waniliowy
* 4 jajka
* 250g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżki kakao
Składniki na masę serową
* 70g masła
* 1/2 szklanki cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 4 jajka (osobno żółtka i białka)
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* budyń waniliowy
* 1 wiaderko twarogu do sernika (zmielony)
* 600g wypestkowanych czereśni
Sposób przygotowania:
Miękką margarynę utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z kakao. Dodać do masy i wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Miękkie masło ubić z cukrami na jasną i puszysta masę. Do masy dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Następnie dodać ser, budyń i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ciemne ciasto, na nie poukładać około 500g czereśni, na czereśnie wylać masę serową i wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe czereśnie, leciutko dociskając.
Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Gdyby się zbyt mocno przyrumieniało, można pod koniec pieczenia (15 minut przed końcem) przykryć folią aluminiową. Przestudzić chwilę w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić do końca.
Miękkie masło ubić z cukrami na jasną i puszysta masę. Do masy dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Następnie dodać ser, budyń i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ciemne ciasto, na nie poukładać około 500g czereśni, na czereśnie wylać masę serową i wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe czereśnie, leciutko dociskając.
Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Gdyby się zbyt mocno przyrumieniało, można pod koniec pieczenia (15 minut przed końcem) przykryć folią aluminiową. Przestudzić chwilę w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić do końca.
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub