Przepisy: Dla rodziny
Pyszne ciasto Bożonarodzeniowe
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony
Okazje: Boże Narodzenie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: marzena_jablko
-
Ocena:oceń
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Krem
25 dag masła (o temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mleka
1 łyżka spirytusu
2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Wsypać 1/2 szklanki cukru i wymieszać. W oddzielnej miseczce jajka ubić z drugą połową cukru, dodać mleko i olej. Połączyć z suchymi składnikami, dobrze wymiksować. Keksówke wysmarować masłem , posypa bułką tarta, przełożyć ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 45-50 minut.Upieczone ciasto zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Krem
1. Miękkie masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder, mleko, i 1 łyżkę spirytusu oraz 2 łyżki kakao
2. Ostudzone ciasto przekrawamy na tyle części ile nam się uda. Masę podzielić na tlle części aby wstadczyło na każdą części. Wierzch można polać polewą lub posypać czekoladą
3. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
halina2159 | 2013-12-01 20:20:42 | zgłoś naruszenie
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub