Przepisy: Dla rodziny
Makowiec wielkanocny na kruchym cieście
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej
1/3 kostki margaryny
1 jajko
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
0,5 kg maku
5 jajek, oddzielić białka od żółtek
1 szkl. cukru
0,5 kostki margaryny
3 łyżki miodu
3 łyżki bułki tartej
2 jabłka
garść orzechów
olejek migdałowy
Lukier:
2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki wrzącej wody
1,5 szkl. mąki pszennej
1/3 kostki margaryny
1 jajko
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
0,5 kg maku
5 jajek, oddzielić białka od żółtek
1 szkl. cukru
0,5 kostki margaryny
3 łyżki miodu
3 łyżki bułki tartej
2 jabłka
garść orzechów
olejek migdałowy
Lukier:
2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Mak zaparzyć w gorącej wodzie lub mleku. Pozostawić do namoczenia na 24 godziny. Po upływie tego czasu odcedzić i zmielić 2-3 razy przez maszynkę.
Następnie z mąki, margaryny, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć je na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
W międzyczasie zabrać się do przygotowania masy makowe. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodawać po troszkę zmielonego maku.Ubić białka na sztywno.
Dodać miód, bułkę tartą, jabłka obrane i starte na grubej tarce, olejek migdałowy i na koniec dodać lekko mieszając ubite na sztywno białka.
Tak przygotowaną masę należy wyłożyć na ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 'C przez około godzinę.
Przygotować lukier: wsypywać do cukru pudru wodę, miksować aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Po wystygnięciu ciasta wierzch posmarować lukrem i udekorować wg uznania :)
Smacznego!
Następnie z mąki, margaryny, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć je na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
W międzyczasie zabrać się do przygotowania masy makowe. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodawać po troszkę zmielonego maku.Ubić białka na sztywno.
Dodać miód, bułkę tartą, jabłka obrane i starte na grubej tarce, olejek migdałowy i na koniec dodać lekko mieszając ubite na sztywno białka.
Tak przygotowaną masę należy wyłożyć na ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 'C przez około godzinę.
Przygotować lukier: wsypywać do cukru pudru wodę, miksować aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Po wystygnięciu ciasta wierzch posmarować lukrem i udekorować wg uznania :)
Smacznego!
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
misiaczek555 | 2016-03-13 22:28:45 | zgłoś naruszenie
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub