Przepisy: Dla rodziny
KOTLECIKI DYNIOWE Z ZIOŁOWYM DIPEM
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: warzywa
Okazje: inne
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: marika1503
-
Ocena:oceń
Składniki:
• 3 łyżki pestek słonecznika
• 3 łyżki pestek dyni
• 1 jajko
• 1 ząbek czosnku
• ok. ½ szklanki bułki tartej
• 5 łyżek mąki
• Olej do smażenia, sól, pieprz
ZIOŁOWY DIP:
• 200 ml gęstego jogurtu (grecki lub bałkański)
• 1 ząbek czosnku
• Natka pietruszki, mięta, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pestki dyni oraz słonecznika upraż na suchej patelni- uważaj aby ich nie przypalić. Miąższ połącz z pestkami, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Posól do smaku i wbij 1 jajko. Następnie dodaj bułkę tartą- tyle aby uzyskać jednolitą gęstą masę ( ok. ½ szklanki).
Wilgotnymi dłońmi uformuj nieduże kotlety, obtocz je w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju ( na wolnym ogniu) przez 4 minuty. Podawaj z ziołowym dipem.
Ziołowy dip: 200 ml jogurtu połącz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, dopraw sola i pieprzem. Dodaj 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i mięty i dokładnie wymieszaj.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub